27.03.2020

Конституційний Суд України прийняв рішення про заробітні плати прокурорів

За ініціативи Ради прокурорів України рішенням Конституційного Суду України від 26 березня 2020 року у справі №1-223/2018(2840/18), № 6-р/2020 визнано таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), окреме положення пункту 26 розділу VI „Прикінцеві та перехідні положення“ Бюджетного кодексу України у частині, яка передбачає, що норми і положення статті 81 Закону України „Про прокуратуру“від 14 жовтня 2014 року № 1697–VІІ зі змінами застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевого бюджетів та бюджетів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.
Ще у квітні 2018 року Рада прокурорів України звернулась до народного депутата України VIII скликання державного радника юстиції 3 класу Карпунцова В.В. з проханням звернення суб’єкта права на конституційне подання до Конституційного Суду України з клопотанням визнати неконституційними норми Бюджетного кодексу України, що обмежували нарахування прокурорам заробітної плати за ст. 81 Закону України "Про прокуратуру"
У свою чергу, Карпунцов В.В. повністю підтримав ініціативи органу прокурорського самоврядування, зібрав 50 підписів народних депутатів та виступив уповноваженим представником суб’єкта права на конституційне подання.
Розгляд відповідного провадження тривав з липня 2018 року та тепер Конституційним Судом України фактично відновлено справедливість та забезпечено реалізацію однієї із гарантій незалежності прокурора.
 
 

кількість переглядів: 2102