30.01.2018

Рада прокурорів звернулась до Кабінету міністрів України з питання пенсійного забезпечення працівників прокуратури

У порядку розгляду питань соціального захисту прокурорів, Рада прокурорів звернулась до Кабінету Міністрів України щодо розгляду проекту постанови «Про затвердження Порядку перерахунку призначених пенсій працівникам прокуратури».
Крім того, порушено питання якнайшвидшої підготовки та внесення на розгляд Верховної Ради України законопроекту про внесення змін до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".
Відповідно до частини першої статті 50-1 Закону України «Про прокуратуру» №1789-XII від 5 листопада 1991 року, прокурори і слідчі зі стажем роботи не менше 20 років, у тому числі зі стажем роботи на посадах прокурорів і слідчих прокуратури не менше 10 років, мають право на пенсійне забезпечення за вислугу років незалежно від віку. Пенсія призначається в розмірі 80 відсотків від суми їхньої місячної (чинної) заробітної плати, до якої включаються всі види оплати праці, на які нараховуються страхові внески, одержуваної перед місяцем звернення за призначенням пенсії. За кожен повний рік роботи понад 10 років на цих посадах пенсія збільшується на 2 відсотки, але не більше 90 відсотків від суми місячного (чинного) заробітку.
Відповідно до частини тринадцятої статті 50-1 Закону України «Про прокуратуру» №1789-XII від 5 листопада 1991 року, обчислення (перерахунок) пенсій провадиться за документами пенсійної справи та документами, додатково поданими пенсіонерами, виходячи з розміру місячного заробітку за відповідною посадою, з якої особа вийшла на пенсію, станом на час звернення за призначенням або перерахунком.
Зазначена норма втратила чинність у зв’язку з прийняттям Закону України «Про прокуратуру» від 14 жовтня 2014 року № 1697-VII, відповідно до п. 20 ст. 86 якого, умови та порядок перерахунку призначених пенсій працівникам прокуратури визначаються Кабінетом Міністрів України. Однак до теперішнього часу порядок перерахунку пенсій не визначено.
 
Крім того, пунктом 8 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій" від 3 жовтня 2017 року № 2148-VIII (далі Закон), установлено, що норми статті 86 Закону України "Про прокуратуру" щодо пенсійного забезпечення діють до дня внесення змін до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".
Разом з цим, підпунктом 2 пункту 9 Закону Кабінет Міністрів України зобов’язано до 1 листопада 2017 року підготувати та подати на розгляд Верховної Ради України законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перерахунку пенсій військовослужбовців з урахуванням оновленого грошового забезпечення.

кількість переглядів: 2631