05.11.2018

Рада прокурорів України звернулась до Кабінету Міністрів України

Незважаючи на вимоги законодавства, протягом тривалого часу порядок перерахунку пенсій працівникам прокуратури не визначено, що суттєво порушує основи гарантій незалежності прокурорів.
У сфері пенсійного забезпечення працівників прокуратури мають місце негативні чинники через невизначеність та розгалуженість законодавства соціальної спрямованості. Як наслідок, наявні протилежні за змістом судові рішення в адміністративних справах з питань перерахунку пенсій за вислугу років, що призводить до дискримінації та порушення інтересів категорії громадян, які щодня стояли на варті законності у державі.
Водночас, Конституційний Суд України неодноразово розглядав проблему, пов'язану з реалізацією права на соціальний захист, і сформулював правову позицію, згідно з якою Конституція України виокремлює певні категорії громадян України, що потребують додаткових гарантій соціального захисту з боку держави, до яких відносяться у тому числі і працівники прокуратури (Рішення Конституційного Суду України від 6 липня 1999 року N8-рп/99 (v008p710-99).
Зволікання приведення нормативних актів держави до вимог закону та Конституції України може спонукати громадян звертатись до Європейського суду з прав людини.
Разом з цим, у справі "Кечко проти України" Європейський Суд з прав людини констатував, що не приймає аргумент Уряду щодо бюджетних асигнувань, оскільки органи державної влади не можуть посилатись на відсутність коштів як на причину невиконання своїх зобов'язань.
У зв’язку з викладеним, Рада прокурорів України звернулась до Кабінету Міністрів України з листом про поновлення роботи над проектом постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку перерахунку пенсій працівникам прокуратури" та прийняття відповідного рішення.

кількість переглядів: 1461