29.03.2019

Радою прокурорів України виконано рішення всеукраїнської конференції прокурорів від 21 грудня 2018 року

      Всеукраїнською конференцією прокурорів 21 грудня 2018 року прийнято рішення про вжиття заходів щодо недопущення тиску стосовно сторони обвинувачення в особі прокурора при виконанні ним своїх службових обов’язків шляхом зобов’язання судами внесення відомостей про кримінальні правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань на підставі скарг інших учасників кримінального провадження, які фактично не містять обставин, що свідчать про вчинення кримінального правопорушення, а лише вказують про незгоду з проведенням досудового розслідування у конкретному кримінальному провадженні, що виражається у прийнятті рішень, вчиненні або не вчиненні дій, які можуть бути оскаржені в порядку та строки, визначені статтями 303, 304 КПК України.
      Радою прокурорів України вивчено та узагальнено практику розгляду таких скарг судами на всій території держави.
 
 
      Упродовж 2018 року розпочато 708 кримінальних проваджень відносно прокурорів при здійснені ними процесуальних повноважень, з них за ухвалами слідчих суддів 629, що становить 88,8% від загальної кількості внесених.
      Прийняття органом прокуратури рішення про відмову у внесенні відомостей до ЄРДР передувало вивчення заяв на предмет наявності в них обставин, які можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, а не лише фактів незгоди з прийнятими процесуальними рішеннями у конкретних кримінальних провадженнях, які можуть бути оскаржені на підставі п.п. 2-9 ч. 1 ст. 303 КПК України.
      У більшості випадків, не зважаючи на те, що подані до органів прокуратури заяви, названі як «заява про кримінальні правопорушення» та формально містили вимогу внесення відомостей до ЄРДР з посиланням на ст. 214 КПК України, вони за своїм змістом не були повідомленням про кримінальне правопорушення, оскільки не містили даних про вчинення будь-якого кримінального правопорушення.
      Зміст такої категорії звернень зводився до незгоди з проведеним досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні, де заявник або його родичі є підозрюваними чи обвинуваченими.
      З урахуванням отриманих результатів вивчення Рада прокурорів України звернулась до Верховного Суду та органів суддівського самоврядування з пропозицією визначення судами єдиної практики розгляду скарг інших учасників процесу на дії чи бездіяльність прокурорів у провадженні.

кількість переглядів: 1115