29.03.2019

Звернення до Голови Верховної Ради України

 
 
      На розгляді Верховної Ради України перебуває проект Закону «Про внесення змін до пункту 5 розділу ХІІI Перехідні положення Закону України «Про прокуратуру» щодо пенсійного забезпечення слідчих органів прокуратури» (реєстр. № 10037).
      Запропоновані зміни усунуть порушення прав і гарантій слідчих органів прокуратури, у тому числі на пенсійне забезпечення, забезпечать можливість продовження і закінчення ними кримінальних проваджень після початку діяльності Державного бюро розслідувань.
      Так, діючим пунктом 5 розділу XIII «Перехідні положення» Закону України «Про прокуратуру» передбачено, що положення цього Закону, в тому числі статті 86, що регулює пенсійне забезпечення працівників органів прокуратури, поширюється на слідчих органів прокуратури до початку діяльності Державного бюро розслідувань. Згідно офіційної інформації, Державне бюро розслідувань розпочало свою діяльність з 27 листопада 2018 року.
      Фактично ж слідчі органів прокуратури у відповідності до Розділу XІ "Перехідні положення" Кримінального процесуального кодексу України продовжують здійснювати вже розпочаті кримінальні провадження, користуючись повноваженнями слідчих, до закінчення досудового розслідування, але не довше двох років, після чого такі справи в тримісячний строк мають бути передані слідчим органів Державного бюро розслідувань.
      Разом з цим, у зв’язку з дією зазначених норм Перехідних положень Закону України "Про прокуратуру" слідчі прокуратури втрачають права, передбачені Законом України «Про прокуратуру», тобто скасовуються гарантії незалежності, що стосувалися як прокурорів, так і слідчих, а зокрема, щодо соціального, матеріального та пенсійного забезпечення; особливого порядку звільнення та притягнення до дисциплінарної відповідальності; заборони незаконного впливу, тиску чи втручання у здійснення повноважень тощо.
      Враховуючи загрозу порушення прав і гарантій слідчих органів прокуратури, у тому числі на пенсійне забезпечення, які відповідно до Розділу ХІ «Перехідні положення» Кримінального процесуального кодексу України продовжують здійснювати свої повноваження Рада прокурорів України звернулась до Голови Верховної Ради України з пропозицією прискорити включення до порядку денного сесії Верховної Ради України проекту Закону України «Про внесення змін до пункту 5 розділу ХІІІ «Перехідні положення» Закону України «Про прокуратуру» щодо пенсійного забезпечення слідчих органів прокуратури» (реєстраційний №10037).

кількість переглядів: 1199