16.04.2019

Проведено круглий стіл на тему незалежності прокурора

16 квітня 2019 року проведено круглий стіл на тему «Незалежність прокурора: європейські стандарти та український досвід», організований Радою прокурорів й Офісом Ради Європи в Україні.
У заході взяли участь члени Ради прокурорів, представники Генеральної прокуратури, Національної академії прокуратури, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, Ради суддів, Ради Європи, правничої спільноти та міжнародні експерти.
 
Обговорювались питання сутності інституту незалежності, забезпечення її гарантій у діяльності органів прокуратури, місця в адміністративно-правовому механізмі тощо. Тривала дискусія з питань і практичних проблем незалежності прокурора в Україні, відповідних міжнародних та європейських стандартів, визначення шляхів їх запровадження тощо.
Також на цьому заході його учасники обговорили проект Положення Ради прокурорів України про порядок розгляду питань загрози незалежності прокурора та застосування заходів для її захисту та висловили окремі пропозиції.
Подальша робота над впровадженням вимог Закону України "Про прокуратуру" щодо гарантій незалежності прокурора триватиме у співпраці з органами суддівського та адвокатського самоврядування, громадськими правничими та міжнародними організаціями, органами прокуратури.
 
Незалежність прокуратури розглядається за об’єктивним критерієм, який передбачає створення в державі таких умов функціонування прокуратури, що мінімізують можливості незаконного втручання, та суб’єктивним, який поділяється на внутрішній (прокурори повинні почувати себе незалежними при здійсненні покладених на них завдань) та зовнішній – громадяни повинні бути переконані у тому, що органи прокуратури функціонують без незаконного впливу на їх організацію та діяльність
Незалежність прокурора має бути зміцнена як на інституційному так і на функціональному (незалежність окремого прокурора) рівнях.
 
 
 
 
 
 
 

кількість переглядів: 1643