10.06.2019

Рада прокурорів України вкотре звертається до органів державної влади з питання визначення умов та порядку перерахунку призначених пенсій працівникам прокуратури

Радою прокурорів України контролюється дотримання соціального захисту працівників прокуратури, зокрема, їх належного пенсійного забезпечення.
Відповідно до вимог Закону України «Про прокуратуру», пенсійне забезпечення визначається, як один із складових чинників забезпечення гарантій незалежності прокурора та соціальна гарантія пенсіонерів з числа прокурорських працівників, які за час роботи в органах прокуратури своєю плідною працею зробили вагомий внесок у розбудову нашої правової держави та зміцнення її законності.
Однак, в сфері пенсійного забезпечення працівників органів прокуратури, на сьогоднішній день продовжують існувати негативні чинники, зокрема, неналежне виконання Кабінетом Міністрів України та підпорядкованими міністерствами вимог ч. 2 ст. 86 та п. 1, п. 13 Розділу ХІІІ «Перехідні положення» вказаного Закону.
Так, вказаними нормами Закону встановлено Кабінету Міністрів України у тримісячний строк з дня, наступного за днем опублікування цього Закону (опубліковано в офіційному друкованому виданні «Голос України» від 25.10.2014 року), привести свої нормативно – правові акти у відповідність до його вимог. Зокрема, на Кабінет Міністрів України покладений обов’язок прийняти рішення про розроблення, затвердження порядку та умов перерахунку пенсій працівникам прокуратури.
Разом з цим, незважаючи на вказані вимоги законодавства, Урядом за період більше чотирьох років не вжито дієвих заходів направлених на розроблення та затвердження порядку перерахунку пенсій працівникам прокуратури. У зв’язку з чим, органи Пенсійного фонду України відмовляють у задоволенні заяв про проведення перерахунку розміру пенсії пенсіонерам з числа працівників прокуратури.
Враховуючи викладене та актуальність даного питання Рада вирішила звернутись до Президента України щодо сприяння у прийнятті Кабінетом Міністрів України рішення про розроблення, затвердження порядку та умов перерахунку пенсій працівникам органів прокуратури, а також безпосередньо до Прем’єр-міністра України щодо організації розроблення та прийняття відповідного порядку.

кількість переглядів: 1618