04.01.2024

Щодо законопроєкту про удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби

Рада прокурорів України звернулася до Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки і Комітету з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради України з ініціативою виключити з проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби» (реєстр. № 10378) запропоновані Кабінетом Міністрів України зміни до статей 27, 51 Закону України «Про прокуратуру».
Значна кількість прокурорів в окружних, обласних прокуратурах, а також в Офісі Генерального прокурора наразі залучена до фіксації та процесуального керівництва/публічного обвинувачення щодо воєнних злочинів (станом на кінець 2023 року здійснюється провадження щодо 120927 таких злочинів), напрацювання відповідної практики, її методичного та організаційного забезпечення, взаємодії з міжнародними установами, у тому числі Міжнародним кримінальним судом, Міжнародним реєстром збитків. Таке співробітництво здійснюється вперше в історії нашої держави, а щодо Міжнародного реєстру збитків – вперше у світовій історії.
Зважаючи на особливі та ускладнені процедури призначення і підготовки прокурорів, принцип незмінності прокурора у кримінальному провадженні, їх мобілізація, невиправдане звільнення з роботи створюватиме загрози для належної роботи правоохоронної системи, а також впливатиме на ефективність правосуддя, невід’ємною складовою якого, за визначенням статті 131-1 Конституції України, є прокуратура.

кількість переглядів: 999